FD Henri Sijthoff prijs 2015: de nominaties

De Nederlandse beursfondsen besteden meer aandacht aan niet-financiële informatie. Naast financiële informatie, wordt steeds vaker informatie over duurzaamheid in bedrijfsrapportages meegenomen. Deze ontwikkelingen vloeien voort uit geïntegreerde verslaggeving, wat door een groeiend aantal beursgenoteerde bedrijven wordt omarmd.

Dat blijkt uit onderzoek door de jury van de FD Henri Sijthoff-prijs. Deze jaarlijkse onderscheiding wordt dit jaar op 29 oktober in Amsterdam door het FD uitgereikt aan het bedrijf met de beste financiële verslaglegging.

Genomineerden

AEX

Mid- en smallcaps

Niet-beursgenoteerd

Genomineerd

In tegenstelling tot vorig jaar zijn dit jaar weer bedrijven genomineerd in de categorie ‘AEX’: AkzoNobel, DSM en Philips. In de categorie ‘Mid- en smallcaps’ maken Van Lanschot, NN Group en USG People een kans op de prijs. Bij ‘niet-beursgenoteerd’ zijn dat Rabobank en Schiphol.

Naast het feit dat er meer bedrijven overstappen op geïntegreerde verslaggeving, ontwikkelt ook de kwaliteit zich verder. In meer bedrijfsrapportages zijn bijvoorbeeld ‘materialiteitsmatrixen’ te vinden. Deze matrixen verschaffen inzicht in hoeverre de belangen van de onderneming overeenkomen met die van belanghebbenden als aandeelhouders, medewerkers en klanten.

Tevredenheid

Ook melden bedrijven vaker de uitkomsten van tevredenheidsonderzoeken onder klanten en medewerkers. Nog weinig wordt toegelicht wat het bedrijf doet om de tevredenheid onder deze belanghebbenden te verbeteren.

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs bestaat uit Erik van de Merwe, professioneel commissaris (onder andere voorzitter van de raad van commissarissen bij Achmea), hoogleraar externe verslaggeving Frans van der Wel en Roderick Munsters, bestuursvoorzitter bij vermogensbeheerder Robeco.

De jury gaat bij de uitreiking in op de motivatie om genomineerden en winnaars aan te wijzen. Tijdens de bijeenkomst is er een paneldiscussie over externe toezicht op (beursgenoteerde) ondernemingen.

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1118536/meer-aandacht-voor-maatschappij-in-jaarverslagen